• Nieuws
  • Hoe overleef ik de LBL Ardennen Classic?

Hoe overleef ik de LBL Ardennen Classic?

Op zaterdag 12 augustus staat de wielerklassieker de LBL Ardennen CLassic op het programma. Een pittige tocht met steile klimmen en maximaal 4.100 hoogtemeters. Voor veel fietsers dé uitdaging van het jaar. Heb jij ook het hele jaar keihard getraind voor deze monstertocht? De NTFU heeft nog een paar last-minute tips voor je.
 
1. Doseer
De LBL Ardennen Classic is een pittige tocht door de Ardennen. Dat is dus even wat anders dan een vlak rondje door de polder. Juist als je denkt dat het lekker gaat duikt er weer een pittige klimmetje op. Ga niet te hard van start en geef je benen tussen de beklimmingen door zoveel mogelijk rust. Trap het melkzuur er rustig uit in de afdalingen en kies (ook) voor een licht verzetje op de tussenstukken.
 
2. Eet & drink op tijd
Tijdens Luik-Bastenaken-Luik komen er zoveel indrukken op je af. Zoveel deelnemers, het prachtige Waalse platteland en niet te vergeten het ene spectaculaire klimmetje na het andere. De tijd vliegt en voor je het weet zit je alweer een uur op de fiets… en heb je nog niets gedronken of gegeten. Terwijl het bij zo’n lange tocht juist belangrijk is dat je op tijd begint met eten. Wanneer je te laat begint, zul je het aan het eind moeten bezuren. Kijk daarom of je een wekkertje kunt zetten dat je met een vaste frequentie herinnert om te eten en te drinken en/of spreek met je fietsmaatjes af dat jullie elkaar eraan herinneren.
 
3. Kies het juiste verzet
Wie de LBL Ardennen Classic fietst heeft over het algemeen ijzersterke kuiten en een nog sterker moraal. Toch is het slim om nog eens kritisch naar je verzet te kijken, d.w.z. hoe licht je maximaal kunt schakelen tijdens deze tocht. De klimmetjes zijn niet kilometers lang, maar pittig zijn ze wel. Heb jij bij een Hollandse brug of viaduct al moeite om soepel boven te komen? Dan is het wellicht verstandig om nog eens langs je fietsenmaker te gaan voor een lichter verzet. Het minimaal aanbevolen verzet voor deze klassieker is 39×26/28/30.
 
4. Wees voorbereid op alle weersomstandigheden
Wie wel eens in de Ardennen heeft gefietst, weet het: in de Ardennen kan het flink spoken. Hoewel we natuurlijk hopen op een stralende zomerdag, moet je op alle weersomstandigheden voorbereid zijn. Niets vervelender dan kilometers lang met soppende schoenen te fietsen. Zorg er dus voor dat je – nadat je de weersvoorspellingen hebt gecheckt – waterdichte overschoenen  hebt en stop op z’n minst een compact regenjasje in je achterzakje.
 
5. Herstel
Zitten de 125, 170 of 233 kilometers erop? Gefeliciteerd met je medaille! Het is tijd om te relaxen. Zorg voor voldoende eiwitten en leg de beentjes lekker omhoog. 

Tekst: Inge Nijenhuis (Blogster op Ingefietst en Fietsvrouwen